(english versions below)

Lubicie klasyczną tajską kuchnię? Chcielibyście nauczyć się, jak zabrać te smaki ze sobą do domu? Szkoły gotowania to miejsce, gdzie możecie nauczyć się mądrości kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jeśli cenisz sobie prywatność, małe grupy i interakcje z nauczycielem pokochasz zajęcia z Sandy z Sai Thai  na wyspie Ko Lanta.


Dlaczego warto?
Przygotowania tradycyjnych tajskich potraw w prawidłowy sposób.


Poznasz nasze europejskie zamienniki, dzięki, którym otworzysz bardzo zbliżone smak w domu.


Dostaniesz książeczkę z przepisami, żeby nie zapomnieć listy składników.


Zjesz najlepszego pad thai w Tajlandii, o ile przygotuje go Sandy : ))


Cena obejmuje pyszny obiad, który sami przygotujcie.


Zajęcia odbywają się w małych kameralnych grupach.

Co ugotowaliśmy?

Tradycyjne Masaman Curry ( też w wersji wege).



Sałatkę z gotowanym kurczakiem, dla mnie zrobiliśmy ją w wersji z kalafiorem.

Idealnego Pad Thai

Specjalnie dla Was, Sandy przygotowała przepis na tradycyjne tajskie curry. Podaję Wam od razu europejskie zamienniki.


Zielone Curry

15 sztuk zielonego chilli
3 szalotki
9 ząbków czosnku
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka liści Galangal ( u nas są suszone, można więc dać więcej)
1 łyżka trawy cytrynowej
1 łyżeczka liści kafir
1 łyżeczka nasion kolendry
1 cm korzenia kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka soli
1 łyżka liści tajskiej bazylii

1 łyżeczka pasty krewetkowej, ja omijam w wersji wegańskiej.

Tajowie tradycyjnie nie dodają mleka kokosowego do curry! Zaczęli to robić, ponieważ dla turystów klasyczna wersja była za ostra. Teraz dodają mleko wymieszane z wodą w proporcjach 50/50.

Wybierasz się do Tajlandii? Koniecznie zobacz też:

Temples in Chiang Rai

 

Do you like classic Thai cuisine? Would you like to learn how to take these flavours home? Cooking schools are a place where you can learn the culinary wisdom passed down from generation to generation. If you value privacy, small groups and interactions with the teacher, you will love Sandy’s classes in Sai Thai cooking school  the island of Ko Lanta.

Why is it worth it?
You will prepare traditional Thai dishes in the right way.
You will learn European substitutions of Thai ingredients, thanks to which you will open a very similar taste at home.
You will get a recipe book so you do not forget the list of ingredients.
Eat the best pad thai in Thailand, if Sandy prepares it for you:))
The price includes a delicious dinner, which you prepare yourself.
Classes are held in small intimate groups.

What did we cook?

Traditional Masaman Curry (also veg version).

Salad with boiled chicken, for me we made it in a version with cauliflower.

The perfect Pad Thai.

Especially for you, Sandy prepared a recipe for traditional Thai curries. I give you European replacements right away.

Green Curry

15 pieces of green chilli
3 shallots
9 cloves of garlic
5 grains of black pepper
1 teaspoon of Galangal leaves (with us they are dried, so you can give more)
1 tablespoon of lemongrass
1 teaspoon kafir leaves
1 teaspoon of coriander seeds
1 cm coriander root
1 teaspoon of cumin
1 teaspoon of salt
1 tablespoon of Thai basil leaves

1 teaspoon shrimp paste, I miss the vegan version.

Thai people traditionally do not add coconut milk to the curry! They started doing it because the classic version was too harsh for tourists. Now they add milk mixed with water in 50/50 proportions.