Jedzenie jest dużą częścią balijskiego stylu życia. Życie na wyspie toczy wokół cyklów uprawy ryżu, wschodów i zachodów słońca i pływów oceanu. Lokalne jedzenie jest proste, ale czasochłonne. Tysiące turystów i expatów zrobiło na Bali prawdziwą kulinarną fuzję. Miks smaków z całego świata. Będę Wam od czasu do czasu podrzucać klasyczne indonezyjskie przepisy. Ale najpierw poopowiadam Wam trochę o kulturze jedzenia : )

Na Bali dzień zaczyna się szybko, czasem jeszcze przed wschodem słońca. Modlitwa, ofiary dla bogów, oraz … lokalny trag. Znajdziesz tam wszytko… ale przede wszystkim tradycyjne zioła, przyprawy i świeże składniki.

Od warzyw i owoców, po szybkie gotowe przekąski i tradycyjne artykuły gospodarstwa domowego, rytuały religijne i dzieła sztuki. Od tego wszytko się zaczyna. W domach gotują zarówno kobiety, jak i mężczyźni- nie ma tradycyjnych podziałów. W każdym domu rano, nastawiana jest pakowarka do ryżu.

Stoi centralnym miejscu i każdy z mieszkańców może w każdym momencie dnia przygotować sobie posiłek. Nasi — czyli ryż stanowi podstawowe pożywienie i pazę prawie każdego innego posiłku. Uprawa ryżu pokoleń jest ogromnym składnikiem kultury. Zagłębiając się w wyspę, można podziwiać zielone tarasy ryżowe. Ryż przybył do Indonezji dawno temu wraz z indyjskimi kupcami. 

Egzotyczne przyprawy, rodzime i importowane, zapewniają cudowną różnorodność smaków. Intensywność przypraw, ziół i zapachów Indonezji, ciężko porównać do jakiegokolwiek miejsca na świecie. Ukochane przyprawy Balijczyków, które z pewnością przydadzą Ci się do przygotowania dań to: imbir, chili, kardamon, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, kokos, goździki, soja, cynamon, trawa cytrynowa, wanilia, tamaryndowiec, czosnek, pieprz. Trudno wyobrazić sobie tutejszą kuchnię bez chili i cebuli.

Zakupy na lokalnym targu to obowiązkowy element wycieczki na Bali. I codziennie element życia. Targ zaczyna się bardzo wcześnie, koło 4-5 rano. I o tej godzinie, wraz ze wschodem słońca Balijczycy robią zakupy. Produktami dostępnymi na targu rządzą pory roku. Gdy jest sezon na mango, każde stoisko oferuje mango w niesamowicie niskich cenach. Gdy jest sezon na awokado… tak samo. 

Uwielbiam ten poranny klimat, zapach świeżych warzyw i ziół, oraz palących się wszędzie kadzidełek. Bardzo wcześnie rano można też kupić kwiaty- Balijczycy składają je w ofierze, ale mogą też zdobić dom. 

Rynki są fantastycznym miejscem do spróbowania lokalnych indonezyjskich potraw w dobrej cenie. Oprócz świeżych produktów możesz kupić gotowe Indonezyjskie przysmaki i zjeść prosto z papierowego talerza. 

Negocjacje na targach są absolutnie wskazane! Nie ważne czy kupujesz owoce, ryby czy ubrania- zawsze możesz negocjować cenę. Bardzo często dostaniesz też małe gratisy albo jakiś nowy lokalny owoc do spróbowania. Naprawdę miło zacząć dzień w ten sposób. 

 

Pss, jeśli lubisz czytać jak tak po prostu opowiadam, zobacz ten post…

Nikt nie musi się dla Ciebie zmieniać. Bardzo szczery post o podróżach.

 

WARUNG

Warung to rodzaj małej, rodzinnej restauracji lub kawiarni. Często to nawet nie, nowy budynek, ald frontowy pokój w domu rodzinnym. Na Bali i w całej Indonezji znajdziesz ich tysiące. Dla nas to miejsce z dobrym i niedrogim lokalnym jedzeniem, ale dla Indonezyjczyków to bardzo ważna część codziennego życia i miejsca spotkań z przyjaciółmi.

Wygląd waruga to bardzo interesujący temat, ponieważ najczęściej są wykonane z ” tego, co popadnie”, drewna, bambusa lub materiałów pokrytych strzechą. Popularne są też przenośne warugi w formie namiotu.

Każdy warung sprzedaje coś innego, nie ma tutaj uniwersalnych rozwiązań. Jeden będzie specjalizował się na nasi czy mie goreng. W innym kupisz tylko gado gado. Wiele miejsc sprzedaje tylko jeden typ dania czy zupy. Warungi działają też bardzo lokalnie, wykorzystując to, co jest dostępne w danym regionie, np. jeśli będziesz nad jeziorem w większości znajdziesz tylko ryby właśnie z tego jeziora. Po prostu idziesz tam, gdy masz ochotę na coś konkretnego. W bardziej turystycznych miejscach łatwiej spotkać warungi, w których sprzedawane jest kilka tradycyjnych dań. 

Na dziś? Tofu i tempe, jaka jest różnica ?

Tofu, które jest bardziej popularne jest wytwarzane ze skoagulowanego mleka sojowego sprasowanego w solidne białe bloki. Możemy kupić tofu miękkie, twarde lub jedwabne.

Z drugiej strony tempeh jest zrobiona z soi, która została sfermentowana i ubita w zwarty, gęsty blok. Niektóre odmiany zawierają również komosę ryżową, brązowy ryż, nasiona lnu i przyprawy. Tempeh ma lekko orzechowy smak.

Ze względu na proces przygotowanie tempeh ma więcej błonnika i białka.


Ceny jedzenia na Bali? Poczytaj tutaj:

Ile kosztuje życie na Bali.